Blog Botak

Botak-suke-suke-blog

Nilai – Kajang

Semalam aku nekad pergi ke Nilai 3 nak beli kain untuk baju melayu yang aku akan pakai masa sapar&dayah kawen.Tujuan asal nak beli kat Seremban aje mulanya.Tapi lepas aku pegi usha kain² kat kedai Seremban 2,mampos terkedu aku tengok price dia time tuh.Sampai RM35+ untuk semeter kain aje.Baik aku pegi jenjalan usha kedai² kat area Nilai 3 tuh dulu.Kurang² aku tak menyesal lepas aku beli kain nanti.

Aku bergerak dari Senawang pukul 3 petang ari Sabtu lepas balik dari kerja dengan kereta kontot kawan baik aku nih.Sampai sana dalam pukul 330 petang lebih kurang rasanya dengan membayar tol RM4.10.Menyesal kejap aku ikut highway sedangkan aku leh payung minyak kasi full untuk kawan aku nih.

Cadangnya mula si pengapit perempuan nih ajak aku pakai kaler krim,tapi dia baru dapat baju dari mak dia sendiri dan dia sendiri mengatakan kulit kami nih memang tenggelam kalau pakai kaler krim.So kitorang decide nak pakai kaler silver yang sangat sukar dicari di kedai² kain yang biasa.

kaen silver jalan nilai3

Jalan kat Nilai macam biasa,penuh dengan pengunjung dari seluruh pelusuk Malaysia.Aku nampak banyak bas pengunjung dari area Utara ngan Pantai Timur.Dalam pemikiran aku rajin betul diorang sampai Nilai cari barang.Aku jenjalan kejap aje kat sana,masuk dalam 5-6 kedai terus aje jumpa ngan kain yang aku carik selama 3 hari aku mengidam.Memang tak sangka sangat² price dia sangat² murah.Murah hampir 4 kali ganda dari Seremban.Kualiti kain pun sama aje ngan kedai kat Seremban pulak tuh(nih penilaian dari kawan aku sendiri yang rajin beli kain).

Lepas jumpa kain terus aku jenjalan sekadar untuk menyedapkan mata aku yang tak pernah berjalan-jalan di tempat bernama Nilai 3 nih.Situ jugak aku terjumpa dengan restoran Marrybrown yang rasanya dekat 6 tahun aku tak jumpa.Aku tak singgah pun,lagipun bukan sedap sangat tekak aku nak makan time tu.Kat Nilai nih jugak la aku jumpa rumah comel dihuni oleh kucing.Korang boleh tengok gambar yang ada.Ada jugak restoran yang mungkin meminati Kumpulan BPR(Restoran Hanya Satu) atau mungkinkah ianya satu-satunya restoran kepunyaan beliau?!Penuh dengan teka-teki dalam benak fikiranku ketika itu.

Sepenatnya aku berjalan² di Nilai aku membuat keputusan untuk pulang.Tetapi bila tiba dipersimpangan untuk ke Seremban tiba² sahaja aku berniat untuk singgah ke Kajang untuk menikmati makanan yang terkanal di sana,Satay Kajang Haji Samuri.Hurrah,sampai juga aku ke Kajang dengan sendirinya.Selalunya kawan aku yang memandu~Hohohoh~

Kedai Satay Haji Samuri Basuh Tangan pohon bambu

Kedai memang sangat penuh tapi kitorang bernasib baikdapat amek meja tingkat atas kat beranda.Kitorang hanya order satay Ayam-10,satay daging-10,satay perut-5.Itu aje yang aku mampu untuk disimpan dalam kantung perutku yang tak berapa besar sangat.Lepas habis aje satay+rokok Pall Mall merah 3 batang+berjaya membasuh tanganku di bawah pohon bambu~hohoho~,kitorang terus menuju kembali ke Seremban dalam keadaan yang sangat puas hati.2 dalam 1,kain dapat makan pun dah lepas.Dalam perjalanan ke Seremban sempat juga aku mendengar AIM 2008 dengan lawak Afdlin dan Ratu Cantik AIM,Aidah Noor! Memang best sebab aku balik melalui bukit Mantin yang sangat menakutkan…

Advertisements

May 4, 2008 - Posted by | Malay | , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: